In 2024 maakte Royal FloraHolland bekend dat alle aanvoerders uiterlijk 1 januari 2027 gecertificeerd moeten zijn volgens de eisen van Floriculture Sustainability Initiative (FSI). Plantion sluit zich hierbij aan. Vooral kleinschalige kwekers hebben vragen, projectleider Daniëlle van Heijningen beantwoordt de belangrijkste.
1. Waarom moeten aanvoerders zich laten certificeren?
“Als sector moeten we een antwoord hebben op de eisen vanuit Brussel en Den Haag en op kritische geluiden uit de samenleving. De productie van bloemen en planten heeft een bepaalde impact, waarover je verantwoording moet afleggen. Zoals je van een spijkerbroek ook wilt weten hoe het zit met milieu en arbeid. Met certificering toon je aan dat je voldoet aan de overheidseisen. Ook grote retailbedrijven vragen om gecertificeerde bloemen en planten.”
2. Voor welke aanvoerders geldt de verplichting precies?
“Voor alle kwekers die producten aanvoeren op Royal FloraHolland en/of Plantion. De meeste grote aanvoerders zijn al gecertificeerd, veel kleinschalige telers nog niet. Driekwart van de omzet bij Royal FloraHolland voldoet op dit moment aan de FSI-eisen, dus we zijn er nog niet.”
3. Hoe hard is de datum 1 januari 2027?
“Met kwekers die dan niet gecertificeerd zijn, wordt contact opgenomen. Zij krijgen de kans om alsnog te certificeren.”
4. Hoe en waar moet een kweker zich certificeren?
“Kwekers moeten zich aanmelden bij een certificaathouder die certificaten aanbiedt die in het ‘mandje’ van FSI vallen. Bijvoorbeeld MPS en GLOBAL GAP. De drie pijlers van FSI zijn milieu, good agricultural practice (GAP) en sociale omstandigheden. Nederland wordt aangemerkt als niet-risicoland. Dat betekent dat bij binnenlandse productie op dit moment alleen naar de eerste twee pijlers wordt gekeken.”
5. Certificering kost tijd en geld, levert het ook iets op?
“Ik kom vaak kwekers tegen die zeggen dat niemand naar een certificering vraagt. Maar dat is een misvatting, want zij weten niet hoe vaak ze worden gepasseerd. Door certificering vergroot je jouw eigen markt. Je hebt meer kans op een opdracht of afzet via de klok. Bloemisten met het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist kopen bijvoorbeeld hoofdzakelijk gecertificeerde producten in.”
6. Hoe wordt het makkelijker gemaakt voor de kleinschalige kweker?
“Aanvoerders met een veilingomzet tot 250 duizend euro per jaar kunnen gebruik maken van een aangepast schema om te voldoen aan de FSI-eisen. Alleen essentiële zaken staan daarin, zoals eisen rondom meststoffen, bemesting en gewasbeschermingsmiddelen, maar ook sociale eisen zoals veiligheid en hygiëne in het bedrijf. Ook zijn milieu, GAP en sociaal samengevoegd in één schema. De kweker hoeft maar één document aan te maken. Een andere aanpassing is dat er niet jaarlijks, maar eens in de drie jaar wordt gecontroleerd.”
7. Op welke manier wordt de kweker hier verder in begeleid?
“Samen met Plantion hebben we een voorbeelddocument gemaakt, waarin veel zaken zijn uitgeschreven. Daarmee kan de kweker snel en makkelijk een document voor zijn eigen situatie opstellen, zonder adviseur. Per jaar is het hooguit een dag werk.”
Paul Heijmink aanspreekpunt
Voor aanvoerders die met certificering beginnen of daar al mee bezig zijn, is Paul Heijmink binnen Plantion het aanspreekpunt.
Heb je vragen? Mail naar paulheijmink@plantion.nl of bel 06 10621862. Hij helpt je graag!